W dniu 18.02.2021r.
odbył się w naszej szkole „Dzień Czerwony”,
który miał na celu promowanie wartości pro zdrowotnych czerwonych warzyw i
owoców. Owoce i warzywa w kolorach czerwonych to źródło wielu cennych
witamin i substancji mineralnych. Czerwone owoce działają świetnie
na nasze serce, ale także dbają o dobry humor.
Do czerwonych owoców i warzyw zaliczamy czereśnie, czerwone jabłka, truskawki, czerwone porzeczki, żurawinę, maliny, granaty, wiśnie, pomidory, rzodkiewkę, czerwoną paprykę, buraki, im warzywo czy owoc ma intensywniejszy kolor, tym jest zdrowsze. Czerwone owoce i warzywa zawierają dużo likopenu. Jest to antyutleniacz, który obniża poziom złego cholesterolu, działa także przeciwnowotworowo i odmładzająco, ma też świetny wpływ na serce. Ta grupa owoców i warzyw posiada także dużą zawartość potasu, który również ma korzystny wpływ na serce – reguluje jego rytm i stabilizuje ciśnienie krwi. Uczniowie klas 1-3 przynieśli do szkoły czerwone owoce i warzywa, obejrzeli filmy edukacyjne – „Pomidorowa przygoda” i „Mądre zakupy” w ramach programu „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu” oraz przygotowali samodzielnie surówki, kanapki i koktajle, w których dominowały czerwone owoce i warzywa. Uczniowie starszych klas mieli możliwość przygotowania potraw, sfotografowania ich oraz przesłania do szkoły w celu promowania wartości odżywczych. Duża aktywność uczniów oraz dobór kreatywności w wyborze dań, wyglądu, łączenia smaków i walorów estetycznych przerosła nasze oczekiwania co prezentujemy z dumą na zdjęciach.
Zachęcamy do obejrzenia prezentacji- „Jedz owoce i warzywa”
Prezentacja - Kliknij
przygotowanej przez p. Aleksandra Wrażeń
Iwona Dusza
Piotr Kokoszka
|